Sos Bechamel

de Lia_ in Clasice, 4 Sep 2013 | 10697 vizualizari

 

Desi abia m-am inscris pe site, lasagna este a 3-a reteta la care folosesc asest sos.
Cu gandul si la cei care inca nu stiti ce fel de sos este, ca sa-l gasiti mai usor in sectiunea sosuri am decis sa il separ (daca nu ocup spatiu aiurea) si sa fac trimitere catre el la fiecare reteta nou postata care il va contine.
Este un sos alb, baza pentru mancaruri sau folosit la obtinerea altor sosuri prin adaos de branza, mustar, marar, etc.
Consta in incorporarea treptata a laptelui intr-un rantas cu unt.
Tehnica de a face sos bechamel fara cocoloase consta in a lua urmatoarele masuri:
focul mic, folosirea unui tel (din silicon daca oala are strat antiaderent sau smalt alb), laptele cald si sa amesteci mereu in sos.

 

INGREDIENTE

  • 50 gr unt (pentru lasagna reduceti untul la 40g)
  • 1 lingura cu varf faina alba
  • 250 lapte fierbinte (300 ml lapte pentru un sos moale ca pt. lasagna)
  • sare
  • piper
  • nucsoara (optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos Bechamel:

Se topeste untul pe foc mic intr-o craticioara. Se adauga faina si se amesteca bine cu telul pana obtinem o crema, apoi lasam pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amestecam mereu. Se trage oala de pe plita si incepem sa incorporam laptele cald putin cate putin la inceput. Daca laptele este prea fierbinte, nu e o problema doar ca se ingroasa rapid si trebuie pus mai cate putin si repede omogenizat cu telul.

Daca laptele nu e foarte fierbinte, se face operatiunea de incorporare a laptelui de la inceput turnand putin cate putin fiind pe foc mic. Daca oala are stabilitate, se lucreaza cu doua maini turnand incet... ca la maioneza.

In acelasi timp invartim cu telul in sos. Continuam tot asa: turnam putin lapte, incorporam cu telul, iar lapte, iar amestecam pana se termina laptele (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul). Cand ati pus tot laptele si s-a cam fiert, daca sosul e de o consistenta mai groasa decat doritit puteti adauga inca un pic de lapte. Lasati la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.

Se condimenteaza cu sare si piper si putina nucsoara (optional).

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Pentru lasagna se fac aceste cantitati dublu si varianta mai subtire din 300mlx2 (lapte).

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos Bechamel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (18)

Lia_ 1

04.09.2013, 20:55

Daca zice Rocsi, acu iar o fac "optional"

MotanLaOale 1

04.09.2013, 21:10

Bya Ralu 1

04.09.2013, 21:12

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Sos bechamel